Mąka typu 500, 750, 2000 – co oznacza typ mąki

Mąka typu 500, 750, 2000 – co oznacza typ mąki

Często w sklepach spotykamy się z różnymi oznaczeniami mąki są to np. mąka typu 500, typu 650, typu 720, typu 750 czy typu 2000. Większość z nas nie wie co te cyfry oznaczają i o czym mówią a odpowiedź jest bardzo prosta.

Typ mąki informuje Klienta o zawartości substancji mineralnych w mące po zmieleniu zboża. To oznacza, że mąka o typie 500 zawiera 0,5% substancji mineralnych, a typ 720 będzie ich miał około 0,72%.

Z technologicznego punktu widzenia takie badanie i podział mąk dokonuje się poprzez przez spalenie próbki mąki umieszczonej w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Generalnie zasada jest taka, że im mąka mniej oczyszczona np. razowa zmielona w młynie żarnowym tym więcej znajduje się w niej substancji mineralnych (jest ich szczególnie dużo w zewnętrznych/wierzchnich warstwach ziarna, które zwykle bywa usunięte w czasie oczyszczania ziarna). Z takiej grubej/razowej mąki po spaleniu zostanie dużo popiołu. Ten popiół pozostały po spaleniu mąki to właśnie substancje mineralne ns podstawie, których ustalany jest typ mąki. Procentowa ilość popiołu (względem ilości spalonej mąki) jest mnożona przez 1000. Wynik, jaki otrzymujemy, określa dokładny typ mąki np.:

- po spaleniu najpopularniejszej mąki typu 500 (mąki poznańskiej  lub wrocławskiej) pozostaje 0,5% popiołu czyli 0,5%x1000= typ 500

- analogicznie po spaleniu mąki razowej typu 2000 (w naszym młynie uzyskiwanej na młynie żarnowym) otrzymujemy 2% popiołu czyli 2%x1000= typ 2000

No Comments Yet.

Leave a comment