Inna nazwa: grysik
Zastosowanie: idealna jako samodzielny posiłek, deser, do zagęszczania zup i kremów, dodatek do pulpetów, kotletów, pasztetów, klusek. Kasza manna sprawdzi się jako zamiennik bułki tartej. Idealna do przygotowania zupy mlecznej, kleiku lub musu.
Kasza manna z mąki orkiszowej jest wartościowsza pod względem wartości odżywczych, ponieważ jest lepszym źródłem błonnika pokarmowego w porównaniu do zwykłej kaszy manny.
Kasza manna otrzymywana jest przez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak. Dodatkowo jest drobnoziarnista i sypka. Kasza manna jest lekko strawna dlatego bywa wykorzystywana w diecie osób z chorobami układu pokarmowego
Więcej informacji o właściwościach orkiszu: Orkisz i razowa mąka orkiszowa - właściwości prozdrowotne - czytaj więcej...