Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019.
Inne nazwy: orkisz
Zastosowanie: stosowana w wyrobie pieczywa z wysoką ilością błonnika, na chleb i bułki typu graham.
Mąka razowa jest najbogatsza w składniki mineralne
Mąka orkiszowa powstaje ze zmielonego ziarna orkiszu (Triticum spelta). Mąka orkiszowa jest odmianą mąki pszennej ponieważ typologicznie orkisz jest odmianą pszenicy. Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy i nie był modyfikowany genetycznie, dzięki temu ma inną strukturę genetyczną niż obecna pszenica przez co jest zdrowsza. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Mąka orkiszowa stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego zalecana jest diabetykom. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne
Zalety mąki orkiszowej:
- nie jest modyfikowana genetycznie jak mąka pszenna,
- mąka orkiszowa ma mniejszą kaloryczność niż mąka pszenna,
- mąka orkiszowa dobrze wpływa na paznokcie, włosy i układ pokarmowy, ponieważ zawiera kwas krzemowy,
- mąka orkiszowa posiada mniej węglowodanów i niż mąka pszenna,
- jest bogata w błonnik oraz żelazo, stabilizuje poziom cukru we krwi
Więcej informacji o właściwościach orkiszu: Orkisz i razowa mąka orkiszowa - właściwości prozdrowotne - czytaj więcej...