Mąka orkiszowa razowa typ 2000

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019.

Inne nazwy: orkisz

Zastosowanie: stosowana w wyrobie pieczywa z wysoką ilością błonnika, na chleb i bułki typu graham.

Mąka razowa jest najbogatsza w składniki mineralne

Mąka orkiszowa powstaje ze zmielonego ziarna orkiszu (Triticum spelta). Mąka orkiszowa jest odmianą mąki pszennej ponieważ typologicznie orkisz jest odmianą pszenicy. Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy i nie był modyfikowany genetycznie, dzięki temu ma inną strukturę genetyczną niż obecna pszenica przez co jest zdrowsza. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe.  Mąka orkiszowa stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego zalecana jest diabetykom. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne

Zalety mąki orkiszowej:

  • nie jest modyfikowana genetycznie jak mąka pszenna,
  • mąka orkiszowa ma mniejszą kaloryczność niż mąka pszenna,
  • mąka orkiszowa dobrze wpływa na paznokcie, włosy i układ pokarmowy, ponieważ zawiera kwas krzemowy,
  • mąka orkiszowa posiada mniej węglowodanów i niż mąka pszenna,
  • jest bogata w błonnik  oraz żelazo, stabilizuje poziom cukru we krwi

 

Więcej informacji o właściwościach orkiszu: Orkisz i razowa mąka orkiszowa - właściwości prozdrowotne - czytaj więcej...

No Comments Yet.

Leave a comment