Mąka orkiszowa typ 650

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019.

Inne nazwy: orkisz

Zastosowanie: jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej (np. typu 500) idealna do wypieku wyrastających ciast oraz jasnego pieczywa, jest dodawana do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego. Przygotujesz z niej ciasto na pierogi oraz naleśniki. Nadaje się do wypieku ciast, biszkoptów, ciasteczek, klusek, naleśników makaronu czy pierogów. Chleb wypieczony z mąki orkiszowej ma delikatniejszy, lekko orzechowy smak.

Mąka orkiszowa typ 650 powstaje ze zmielonego ziarna orkiszu (Triticum spelta L.). Mąka orkiszowa jest odmianą mąki pszennej ponieważ typologicznie orkisz jest odmianą pszenicy. Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy i nie był modyfikowany genetycznie, dzięki temu ma inną strukturę genetyczną niż obecna pszenica przez co jest zdrowsza. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe.  Mąka orkiszowa stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego zalecana jest diabetykom. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne

Zalety mąki orkiszowej:

  • nie jest modyfikowana genetycznie jak mąka pszenna,
  • mąka orkiszowa ma mniejszą kaloryczność niż mąka pszenna,
  • mąka orkiszowa dobrze wpływa na paznokcie, włosy i układ pokarmowy, ponieważ zawiera kwas krzemowy,
  • mąka orkiszowa posiada mniej węglowodanów i niż mąka pszenna
  • jest bogata w błonnik  oraz żelazo, stabilizuje poziom cukru we krwi

 

Więcej informacji o właściwościach orkiszu: Orkisz i razowa mąka orkiszowa - właściwości prozdrowotne - czytaj więcej...

No Comments Yet.

Leave a comment