Mąka z płaskurki typ 750

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019.

Zastosowanie: znakomicie nadaje się do wypieku chleba, herbatników, ciastek, makaronu. Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak

Płaskurka to prastary gatunek pszenicy (starszy niż orkisz). To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie –  uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii, Palestynie i Egipcie. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego.  Ziarno płaskurki jest bogate w  antyoksydanty, wapń i fosfor. Produkty z pszenicy płaskurki pomagają w leczeniu schorzeń skóry, błon śluzowych, jak też przy problemach z niestrawnością oraz z przemianą materii. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów, które powodują redukcję cholesterolu we krwi i równoważą szczyt glukozy we krwi, pomagając w ochronie przed cukrzycą typu 2.

Mąka z płaskurki jest zdrowsza od popularnej ostatnio mąki orkiszowej. Obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż, dlatego jest ciężko dostępna i droga.

1 Response

  1. Wlasnie upieklam bulki z plaskurki, troche sie obawialam, ale zupelnie niepotrzebnie…. Sa przepyszne 🙂

Leave a comment