Mąka z samopszy

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019.

Inne nazwy: mały orkisz

Zastosowanie: nadaje się do wypieku pieczywa, szczególnie tego na zakwasie. Mąka z samopszy może być stosowana do wypieku ciasta, naleśników i gofrów. Pieczywo wypieczone z tej mąki ma żółtawą barwę i lekko orzechowy smak,

Zalety mąki z samopszy: nisko przetworzone ziarna samopszy (np. mąka razowa) posiadają wiele cennych właściwości a regularne jej ich  spożywanie:

  • reguluje procesy trawienne,
  • chroni wzrok
  • poprawia elastyczność skóry
  • zapewnia uczucie sytości,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.

 

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIECEJ O TEJ MĄCE? PRZECZYTAJ NASZ ARTYKUŁ: SAMOPSZA - ZDROWIE W KAŻDEJ CZĄSTCE - czytaj...

No Comments Yet.

Leave a comment