Portfolio Category: Z pszenicy

Mąka z samopszy

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019. Inne nazwy: mały orkisz Zastosowanie: nadaje się do wypieku pieczywa, szczególnie tego na zakwasie. Mąka z samopszy może być stosowana do wypieku ciasta, naleśników i gofrów. Pieczywo wypieczone z tej mąki ma żółtawą barwę i lekko orzechowy smak, Zalety mąki z samopszy: nisko przetworzone ziarna samopszy (np. mąka…
WIĘCEJ

Mąka z płaskurki typ 750

Mąka niedostępna do ok. 20 sierpnia 2019. Zastosowanie: znakomicie nadaje się do wypieku chleba, herbatników, ciastek, makaronu. Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak Płaskurka to prastary gatunek pszenicy (starszy niż orkisz). To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie –  uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii, Palestynie…
WIĘCEJ

Mąka pszenna typ 500

Inne nazwy: mąka poznańska, mąka wrocławska Zastosowanie: bardzo uniwersalna mąka, idealna do pieczenia delikatnych ciast do przygotowania ciasta kruchego oraz półkruchego. Idealnie nadaje się do wyrobu babek, naleśników, pierogów, ciast smażonych, parzonych oraz ucieranych. Polecana do przygotowania ciasta francuskiego i półfrancuskiego do wyrobu klusek i makaronów. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Mąka pszenna…
WIĘCEJ

Mąka pszenna typ 750

Inne nazwy: mąka chlebowa Zastosowanie: podstawowa mąka  do wypieku pieczywa (pszennego i mieszanego), bułek. Dobra do przygotowania ciasta zagniatanego np. na pizze. Mąka pszenna typ 750 jest doskonała do wypieku pieczywa. Chleb przygotowany z tej mąki jest trochę ciemniejszy, charakteryzuje się mniejszą objętością, jest bardziej aromatyczny i dłużej zostaje świeży (pieczywo wolniej czerstwieje dlatego, że…
WIĘCEJ