Portfolio Category: Z żyta

Mąka żytnia razowa typ 2000

Zastosowanie: stosowana przede wszystkim do wyrobu pieczywa z wysoką ilością błonnika oraz do przygotowania makaronów z pełnego ziarna. Mąka pszenna razowa typ 2000 powstaje w procesie mielenia w młynie żarnowym całych nieoczyszczonych (razem z łuskami, jądrem i kiełkiem)ziaren, dlatego zawiera sporo otrąb i zachowuje w swoim składzie większość składników mineralnych oraz błonnik. Stosowana jest do…
WIĘCEJ

Mąka żytnia typ 720

Zastosowanie: jest podstawą mąką do przygotowywania zaczynów na chleb żytni oraz do wypieku chleba mieszanego i bułek. Z mąki żytniej typ 720 możemy przygotować zakwas na  żurek lub barszcz biały. Mąka żytnia dzięki zdolności fermentacyjnej, daje nam niesamowity, „chlebowy” aromat. Sprawdzi się przy wypieku chleba, ale także jako dodatek do naleśników, ciasteczek oraz ciast żytnich.
WIĘCEJ

Otręby żytnie i pszenne

Otręby pszenne - produkt powstały podczas mielenia ziarna pszenicy na mąkę. Charakteryzują się dużą ilością składników mineralnych (witamin z grupy B). Wyśmienity dodatek do jogurtów, mleka, sałatek a także zamiennik klasycznej panierki. Otręby żytnie to pozostałość z przemiału ziarna żyta na mąkę. Bogactwo witamin i minerałów, znakomity dodatek do jogurtów, mleka czy sałatek. Wspaniale nadają się…
WIĘCEJ